[email protected] klicni center: 031 200 000 09:00-16:00

Veliki Festival Okusov® 2013 odpira gala večerja vrhunske peterice

  Sep 10, 2013

VELIKI FESTIVAL OKUSOV® 2013 ODPIRA GALA VEČERJA VRHUNSKE PETERICE

Ljubljana, 10.09.2013

V četrtek, 12. septembra, bo prvi Festival Okusov® odprl svoja vrata v velikem slogu – z ekstravagantno večerjo, na kateri bodo kuhali najboljši chefi regije Alpe Adria.

Ker prvi del festivala poteka na Hrvaškem, se bodo domačina Tomislav Hruban (Westin Hotels & Resort) in Deniz Zembo (Le Mandrač), na Hrvaško uvožen Avstralec Jeffrey Vella (Restoran 360), Slovenec Janez Bratovž (JB) in v Ljubljani delujoči Francoz Benjamin Launay (Vander Urbani Resort) s svojimi specialitetami predstavili v zagrebškem Hotelu Westin.

Goste bo peterica razvajala s svojimi prepoznavnimi, dovršenimi krožniki, vse skupaj ob spremljavi vrhunskih domačih vinarjev in glasbe. Ves dobiček je namenjen hrvaški bolnišnici Bistra, ki je specializirana za kronične otroške bolezni in zdravi težko invalidne otroke.

In kaj gre pričakovati od kulinarične plati večera?

fo_gala_vecerja1Najprej je tu gostitelj, Westinov hišni chef Tomislav Hruban, ki ga označujejo za »Zlatega kuharja Balkana«. Hruban si je svoj sloves pridobil leta 2009, ko je pri rosnih 28 letih zmagal na tekmovanju za najboljšega kuharja Balkana v močni konkurenci iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Romunije, Cipra, Grčije in Turčije. Hruban je žirijo osvojil z brancinom in lososom kot hladno predjedjo, z gosjimi jetri polnjenim biftkom za glavno jed ter kremo bele čokolade in breskvinim žličnikom za desert.

fo_gala_vecerja2V Londonu šolani Deniz Zembo, ki je kuhal tudi za Bernieja Ecclestona med enim od njegovih križarjenj po Jadranu, se je v zadnjih letih dodobra uveljavil z restavracijo Le Mandrač v Voloskem pri Opatiji, ki slovi kot ena najboljših na Hrvaškem, s sosednjim Plavim Podrumom pa tvori izjemen kulinarični rivalski dvojec. Zembove stvaritve odlikuje visoka kreativnost (nek recenzent ga je označil za kuharja z največ domišljije na Hrvaškem), hkrati pa relativna preprostost. Referenčni kulinarični vodič Gault Millau pa je leta 2010 Zembovo »Novo fritajo s kvarnerskimi škampi, tartufi in divjimi šparglji« ocenil s kar 19 od možnih 20 točk, s čimer je ta jadranska različica frtalje postala najinovativnejša jed na Hrvaškem.

fo_gala_vecerja3Jeffrey Vella, Avstralec malteških korenin, je z restavracijo 360° zadnji dodatek že tako bogati dubrovniški kulinarični sceni. Vella, ki se je svojih kuharskih veščin uril na Malti, v Italiji, v Združenih arabskih emiratih, v Jordaniji, pa tudi v Sloveniji, je v tem času delal z nekaterimi največjimi imeni svetovne kulinarike, kot sta Alain Ducasse in Heston Blumenthal. Vellove jedi so moderne, a vanje vkomponira klasične lokalne sestavine, sam pa rad ustvarja z ribami in različnimi zelišči.

fo_gala_vecerja4Janez Bratovž je starosta slovenske vrhunske kulinarike in edini Slovenec, ki se je kdaj uvrstil na San Pellegrinijev seznam 50 najboljših restavracij na svetu. Daily Meal že ve, zakaj je njegov ljubljanski JB lani uvrstil med 10 najboljših restavracij v Evropi – Bratovžove jedi odlikujejo neverjetna preciznost, premišljenost in dodelanost, saj jih izpopolnjuje tudi po več let. Naj si bo tunin tatarec, ravioli s foie grasom, polži ali pa njegova različica gibanice – vse je eksplozija barv, okusov in tekstur. Bratovž ni impulziven kuhar, ni eden od mladih predstavnikov improvizacijskega vala – a na koncu je prav zaradi svoje treznosti še vedno nekaj korakov pred njimi.

fo_gala_vecerja5Benjamin Launay je pri nas zaslovel kot kuhar na slovenski nacionalki, a je kmalu prerasel popoldanski RTV-termin in se pametno odločil, da prevzame mesto chefa v butičnem hotelu Vander Urbani Resort, kjer zdaj navdušuje s svojimi slovensko-francoskimi jedmi. Naj si bo hobotnica z olivino tapenado ali prepelica z gosjimi jetri, vse je nezmotljivo francosko, hkrati pa nabavlja samo najbolj vrhunske lokalne sestavine. In potem tu navrže še svoje žlikrofe po francosko ali pa telečji priželjc z zelišči, samo zato, da dokaže, da se je v Sloveniji prav dobro udomačil.

O organizatorju

Festival Okusov® 2013 organizira Restaurant Club, ki povezuje gurmane in vse tiste, ki iščejo edinstvene užitke tudi na drugih področjih. Restaurant Club ima več kot 25.000 podpornikov, med njegovimi častnimi člani so znana imena politike, gospodarstva in estrade. Sodeluje z več kot 250 gostinci v regiji Alpe Adria, kjer lahko člani kluba, ob predložitvi članske kartice, gurmanske trenutke uživajo s popustom do 25% na hrano in pijačo ter imajo popuste in ugodnosti tudi pri rezervaciji sob in drugih storitvah. Član Restaurant Cluba lahko postanete tako, da se kot uporabnik registrirate na uradni spletni strani Restaurant Cluba, pokličete naš klicni center na številko 031 200 000 ali nam pošljete e-mail na naslov [email protected]

Festival Okusov® 2013

Festival Okusov® 2013 bo potekal na Hrvaškem med 10.9. in 24.9.2013 in v Sloveniji med 24.9. in 8.10.2013, v skupno več kot 300 restavracijah in drugih lokacijah v Sloveniji, Furlaniji, na Avstrijskem Koroškem in Hrvaškem. Na festivalu boste lahko spoznali vrhunske chefe in enologe, se razvajali na različnih degustacijah in si lahko ogledali tako imenovane cooking showe. Program festivala je odprte narave, v času trajanja pa vam bodo sodelujoče restavracije nudile prav posebne popuste in vas razvajale s kulinaričnimi mojstrovinami. Ponudba Restaurant Cluba bo še bolj nevsakdanja, popusti pa bodo segali vse do 50% na izbrane menije. Z omenjeno ponudbo želi festival čim širšemu krogu sladokuscev omogočiti spoznavanje novih okusov, restavracij in kuharjev ter ostalih ustvarjalcev s področja kulinarike. Festivalsko ponudbo lahko uživate ob predložitvi festivalske kartice ugodnosti.

Nakup festivalskih kartic

Festivalske kartice vam omogočajo gurmanski popust do 50% na izbrane menije in do 25% na hrano in pijačo. Vse informacije o naročilu in nakupu najdete na www.festivalokusov.si/vstopnice/.

Ada Cajnko, Center za stike z javnostmi
Tel: 031 200 000
E-pošta: [email protected]
Aškerčeva 13 I Ljubljana I Slovenija

fo_nl_footer

Comments are closed.