[email protected] klicni center: 031 200 000 09:00-16:00

Kako pridobiti nove stranke ter povečati neto dobiček

  Jun 11, 2014

Kako pridobiti nove stranke ter povečati neto dobiček

Darilne kartice Vs kuponi kot novo marketinško orožje

Darilne ali vrednostne kartice opravljajo kritične naloge marketinga od vseh marketinških orodij najbolje, prinašajo nove kupce, dvigujejo prihodke in povečujejo dobiček. Na trgu so se pojavili novi produkti kot sta Selectbox in Selectcard, ki postavljata povsem nove tržne temelje.

Darilne kartice v svetu

Svet darilnih kartic se je pričel z razvojem v 90-ih letih prejšnega stoletja v Ameriki, danes predstavljajo nepogrešljiv element vsakega trgovca ne glede na velikost posla. Po raziskavi NRF je v lanskem letu 80,6% vprašanih kupcev  izrazilo namero, da bo v prihodnjem letu opravilo nakup ene ali več vrednostnih ali darilnih kartic. Američani za darila namenijo vedno manj, leta 2013 770$ med tem ko so lansko leto namenili le še 704$, tudi v letošnjemm letu se obeta nadaljevanje negativnega trenda vendar se na drugi strani kažejo drugačni premiki na strani darilnih kartic, ki rastejo že več let zapovrstjo z neustavljivim trendom. V letu 2015 bo prodaja darilnih kartic v Ameriki dosegla 18% prazničnih nakupov in bo večja od GDP-jev 136 držav. V vseh evropskih državah ti trendi niso daleč le da je vzpon še opaznejši saj se je proces odvil v nekaj zadnjih letih, v posel pa so se vključila vsa vidnejša trgovska podejta. Navade kupcev seveda sledijo potezam velikih, trg se premika hitro in opazen del kolača gre tudi e-trgovcem.

 

Denar sveta vladar

Vprašajmo se katero darilo je najbolj popularno in ga ljudje prejmejo najraje? Odgovor je enostaven, denar! Darilne kartice so nastale prav s tem namenom, tistemu, ki kupuje darila privarčujejo čas in naporno razmišljanje, lahko jih je poslati v drugo državo, odpadejo problemi z izbiro darila in vračanjem blaga. Tistim, ki darilo prejmejo prinaša vso veselje nakupov v najljubši trgovini. In kaj prinaša trgovcu ali storitvenemu podjetju? V prvi vrsti nove stranke in svež prihodek na katerega trgovci ne računajo, zaradi praviloma velikega zamika med opravljenim nakupom kartice in vnovčenjem pa svež kapital, ne, da bi bilo potrebno opraviti storitev takoj.  Kar je še boljše je, da se večina nakupov zgodi pred prazniki in polnijo trgovine še dolgo v mrtvi sezoni. Darilne vrednostne kartice se lahko uporabljajo tudi kot način vračanja denarja strankam ob vrnitvi blaga s čimer preprečimo prehod k konkurenci ali kot nagrajevanje ob doseganju nakupnih rezultatov. Pomembno vlogo lahko odigrajo tudi pri motivaciji zaposlenih in poslovnih darilih svojih partnerjev. Danes se najboljša svetovna podjetja tega zavedajo zelo dobro, zato ni presenečenje, da so se v posel nedavno vrgli tudi vsi velikani kot je Apple, Facebook, Google, X-box, Mc Donalds, Starbuck in vrsta drugih. V Sloveniji bomo v jeseni pridobili Selectcard, mrežni darilni program za največja domača podjetja, ki bodo v sinergiji lahko izkoriščala medsebojni potencial, mesta so žal tako omejena, da bo prostora le za izbrane.

 

Velik premik za mala podjetja

Kartice že dolgo niso namenjene le velikim podjetjem, nove tehnologije so približale tovrstna orodja tudi manjšim storitvenim podjetjem kot so restavracije, spa in wellness centri, športni objekti, ponudniki adrenalinskih doživetij, privatne zdravstvene in lepotne usluge ter vrsta ostalih.  Odgovor na trende, ki se dotikajo manjših storitvenih podjetij  na področju vrednostnih in darilnih kartic je pri nas Selectbox, deluje od začetka letošnjega leta kot mreža izbranih kvalitetnih ponudnikov v katero je sedaj vključenih že preko 500 partnerjev iz Slovenije in Hrvaške, ki so se združili z namenom ustvarjanja in pridobivanja novih strank in povečanja prihodkov nad tanko mejo dobička. Selectbox je sistem darilnih kartic pakiranih v ličnih darilnih paketih zraven katerih je priložen obsežen 300 stranski katalog v katerem je predstavljenih več kot 900 doživetij vseh vrst, od cenejših v vrednosti do 25€ do luksuznih nad 200€ z resnično ekskluzivnim izborom doživetij. Obdarovanec lahko tudi poljubno prehaja med posameznimi darilnimi področji in cenovnimi razredi, izbira je res neomejena in prinaša popolno svobodo. Projekt odpira vrata manjšim  podjetjem v največje trgovske verige kjer lahko kupci dosežejo njihove storitve postavljene ob bok darilnim programom največjih svetovnih družb. Gre za program, ki dejansko premika meje malega storitvenega sektorja v nove dimenzije velikih igralcev.

 

Najboljše marketinško orodje

Darilne kartice opravljajo kritične naloge marketinga od vseh marketinških orodij najbolje, prinašajo nove kupce, dvigujejo prihodke in povečujejo dobiček. Na vsakem omenjenem področju dosegajo kartice z odtisnjeno denarno € vrednostjo najboljše rezultate in za razliko od klasičnih kuponov s popusti,  ne ostajajo pozabljene v žepih ali kot pripomoček za prižiganje kamina. Enostavneje je slediti uporabo, so praviloma plastične, atraktivnega videza velikosti kreditne kartice, imajo zaščito in za sledenje obstaja že vrsta poceni tehničnih rešitev, na prodajnih mestih pa ne zasedajo veliko prostora. Spravljene imamo večinoma v denarnici in vsakič ko jo odpremo nas opomni na brend, ki ga predstavlja. Osnovno izhodišče pri uporabnikih je, da so darilne kartice razumljene kot ‘denar na kartici’ in sicer pri vseh starostnih skupinah. Kuponi imajo obratno vrednost in v kupcih vzbujajo nelagodje saj povzročajo luknjo v denarnici. V resnici je seveda lahko vrednost na kartici enaka vrednosti odtisnjega kupona v dnevnem časopisu, vse je pač v glavah potrošnikov.  Statistike trgovcev tudi kažejo, da v primerih ko so vrednostne kartice distribuirane kot kuponi je odstotek izvršenih nakupov izjemen in znaša neverjetnih 30% kar velja za vse industrije in je v primerjavi s časopisnimi kuponi, email kuponi, prodajnimi pismi in podobnimi pristopi v direktnem marketingu kjer izjemen rezultat predstavljajo že 4% enostavno  neprimerljivo.

 

Razmišljanje izven okvirjev

V današnjih zapletenih tržnih razmerah potrebujemo inovativne marketinške pristope in poglede izven okvirjev. Vsekakor ni nova ideja povečanje neto dobička ob zvišanju prodaje, gotovo pa je vključevanje darilnih kartic v marketinške pakete z namnom povečanja prodaje nov učinkovit način za doseganje tega. Prav tako je jasno, da se v kriznih časih podjetja povezujejo in čas je prišel da tudi Slovenci s tradicionalno nedostopno dvignjenimi ovratniki spoznamo, da ni več časa za taktiziranje in izmikanje dejstvom, ki jih razviti trgi poznajo že od samega začetka in kjer je mreženje, voda, zemlja in ogenj hkrati.

 

Matej Rupret je lastnik podjetja Kitio, razvojno svetovalne marketing agencije, ki upravlja z blagovnimi znamkami Selectbox, Selectcard in Selectclub

Comments are closed.